Сушка для компоту: якою повинна бути і користь

Узвар: що це таке
Влітку можна зварити смачний і ароматний компот зі свіжих ягід – охолоджений напій стане справжніми ласощами для вашої родини, адже так приємно пити зі склянки в спеку. Але восени, взимку і навесні наш організм особливо потребує регулярному прийомі вітамінів, які захищають від сезонних захворювань та забезпечують нас необхідним комплектом корисних речовин. Разом з тим, свіжі ягоди в холодну пору року коштують досить дорого, транспортуються здалеку і обробляються різними хімікатами для кращого збереження.
Саме тому напій із сухофруктів або узвар стає оптимальним джерелом потрібних мікроелементів, вітамінів і фруктових кислот – правильно приготовлена натуральна сушка для компоту містить величезну кількість корисних інгредієнтів.
Український узвар – це напій із сухофруктів і трав, набір яких традиційний для нашої країни. Зазвичай у узвар кладуть сушені яблука, груші, абрикоси, вишні, чорнослив, додаючи пахучі гілочки розмарину, м'яти, мед і т. д. – суміш різних фруктових та трав'яних інгредієнтів створює унікальний аромат напою у кожної господині. Ви можете приготувати узвар тільки з одного виду сушіння – наприклад, яблучний або вишневий, а можете змішати різні сухофрукти і отримати неповторний і насичений смак українського класичного напою.
Традиційний рецепт узвару виглядає так:
1. Промийте сухофрукти в холодній воді, при бажанні їх можна замочити в ній на пару годин.
2. Поставте каструлю з холодною водою і просушуванням на вогонь, доведіть до кипіння.
3. Додайте цукор, мед, пахучі трави – за смаком і бажанням. Узвар не варять, а просто заварюють. У деяких рецептах пропонується закип'ятити воду, покласти туди сушку, додати цукор і вимкнути плиту – тоді корисні властивості інгредієнтів збережуться набагато краще.
4. Зніміть з вогню і дайте настоятися протягом 3-12 годин – чим довше стоїть узвар, тим він корисніший, так як фрукти встигають віддати всі елементи.
Узвар вважається традиційним напоєм українців на святковому столі – Святвечор, Різдво, Водохреща, на весіллі чи ювілеї ви обов'язково побачите графини з ароматним напоєм сонячного кольору. Але крім насиченого смаку та річного запаху, узвар має ще й масу корисних властивостей, які обумовлені компонентами – сухофрукти, які входять до складу узвару, містять величезну кількість вітамінів і мінералів, необхідних людському організму.
Натуральна сушка для компоту: види сухофруктів від Панда-Шоп
Хімічний склад фруктів найбільш добре зберігається при шокового заморожування або правильному висушуванні, технології обох процесів відіграють головну роль – при недотриманні технологічних вимог корисні якості втрачаються. Також важливе значення має своєчасний збір врожаю, склад грунту, повітря та інші фактори – адже фрукти, вирощені в безпосередній близькості від цементного заводу або жвавої магістралі, містять небажані компоненти, типи вуглеводневих домішок або інших шкідливих хімікатів.
Інтернет-магазин Панда-Шоп пропонує купити виключно корисні продукти – сушка без хімії чудово підійде для приготування узвару та інших страв, фрукти були вирощені, зібрані і висушені в точній відповідності з сучасними технологічними вимогами. Саме тому сухофрукти від Панда-Шоп не містять домішок, що шкодять здоров'ю, зате в цій продукції збережені всі корисні інгредієнти:
• Наприклад, сушка з яблук містить рекордну кількість заліза і магнію, необхідних для нормального функціонування серцево-судинної системи – ці мікроелементи покращують склад крові і допомагають роботі серцевого м'яза. Також до складу сушених яблук входять фітонциди (стримують ріст патогенних мікробів і бактерій), органічні кислоти (допомагають боротися з вірусними захворюваннями), флаваноїди (нейтралізують вільні радикали, що відповідають за відновлення клітин) та ін.
• Абрикосова сушіння відрізняється підвищеним вмістом калію, магнію (відповідають за нормальний стан серця і стінок судин), кальцію (зміцнює кісткову тканину), а також вітамінів А, Е, С – цей набір дозволяє зберігати молодість клітин і тканин, зміцнювати імунітет, протистояти вірусам і шкідливим бактеріям.
• Ті, хто скаржиться на проблеми з підшлунковою залозою, нестабільну роботу кишечника або виснажливий кашель, зможе полегшити самопочуття з допомогою смачного і корисного кошти – сушка з груш містить велику кількість вітаміну С, вітамінів групи В, а також таніни (в'яжуча дія) та інші мікроелементи.
• Сушена вишня рекомендується при лікуванні анемії, запалень і вірусних захворювань – вишня володіє приголомшливим бактерицидну і антимікробною дією, перешкоджає розвитку атеросклерозу, онкологічних хвороб та ін.
Сучасне обладнання дозволяє висушити практично будь-який фрукт, тим більше, що саме в такому вигляді плоди зберігають повний набір корисних речовин – випаровується тільки вода. Тому, наприклад, сушка з смородини включає значно більшу кількість аскорбінової кислоти, необхідної нашому організму в період сезонних простудних захворювань, а також вітаміни В, Е, Р і К. До складу сушеної смородини входять залізо, калій, мідь та інші мінерали, що впливають на здоров'я серця, судин і органів ШКТ.
«Правильні» сухофрукти: як потрібно сушити і зберігати
Плоди і ягоди, висушені з дотриманням всіх технологічних норм і вимог, не прилипають намертво один до одного і виглядають цілком презентабельно. Крім того, правильно приготовлена сушка володіє приємним фруктовим запахом, не містить рослинного сміття та бруду, не кажучи вже про різних шкідників.
При висушуванні на відкритому повітрі часто відбувається небажаний процес – різні комахи злітаються і сповзаються до солодким, духмяним ягід і залишають на них сліди життєдіяльності, яйця або личинки. Така сушка через короткий час псується, і її доводиться викидати.
Крім того, процес самостійного сушіння яблука груш на дачі або на балконі супроводжується осіданням пилу або шкідливих домішок міського повітря – це теж не піде на користь сухофруктів і вам, коли ви захочете зварити компот або спекти пиріг. Технологія приготування сушіння вкрай важлива, як і правильне зберігання готової продукції – навіть у висушених плодах залишається трохи вологи, яка повинна випаровуватися і далі. Саме тому сухофрукти не зберігають в щільно закритих ємностях або поліетиленових пакетах, для довгострокового заощадження краще приготувати полотняні або паперові мішечки.
Використання фруктової сушки
Крім традиційних компотів і узварів, сушка з яблук, абрикосів або вишні використовується також в приготуванні начинки для пирогів, тортів чи тістечок. До складу багатьох соусів і смузі також входять фрукти з яскравим смаком – наприклад, смородина, груша, абрикос включені в різні добавки до м'ясних страв.
Крім того, смачні і ароматні висушені шматочки яблук або груш прекрасно підходять як снекового перекусу між головними прийомами їжі – адже будь-які сухофрукти містять вуглеводи, втамовує голод. При цьому незмінним показником користі сушених ягід залишається їх різноманітний і значний хімічний склад – всі вони містить величезну кількість вітамінів і мінералів.
- Чоловічі брошки, що актуально в 2021 році?Ви обмірковуєте варіанти пам'ятного подарунка своєму коханому? Шукаєте стильний подарунок для брата, друга, колеги по роботі? Можливо, настав час звернути увагу на аксесуари, які призначені для створення нового чоловічого образу.Повна версія статті
- Що подарувати кухаревіЯкщо серед ваших знайомих або рідних є люди, які знають величезна кількість кулінарних рецептів і вміють приготувати масу різних смачних страв, то це означає, що вам доводиться думати над питанням – а що подарувати кухарю? ...Повна версія статті